Prostopadłość w czworokącie i pole czworokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Prostopadłość w czworokącie i pole czworokąta

Post autor: Januszgolenia »

Punkty A=(-2,-8),B=(8,-2), C=(6,8), D=(-4,4) sa wierzchołkami czworokąta ABCD. Sprawdź, czy przekątne AC i BD są prostopadłe. Oblicz pole czworokąta ABCD.
Sprawdziłem i są prostopadłe.
Pole=\(\frac{1}{2}IACI \cdot IBDI\). \(AC= \sqrt{320}, BD= \sqrt{180}\)
Według mnie pole P=120 a w odpowiedzi w zbiorze jest 96.
Kto ma rację.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2017, 17:24 przez Januszgolenia, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nikt Ci nie odpowie dopóki nie podasz współrzędnych punktu D.
Jakubusso
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lis 2017, 15:12
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Jakubusso »

Masz rację
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Pole to 120
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ