oblicz kąt alfa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

oblicz kąt alfa

Post autor: angela128 »

W trójkącie ABC dane są \(\vec{AB}=[1,3] i \vec{CA}=[- \sqrt{2} ,2 \sqrt{2}] oraz | \angle BAC|= \alpha\) Wówczas ile stopni wynosi alfa.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

wskazówka jest taka:
\(\vec{AB} \circ \vec{AC} =|AB| \cdot |AC| \cdot \cos \alpha\)
Powinno Ci wyjść \(\alpha =135^ \circ\)
ODPOWIEDZ