Hiperbola, Parabola oraz Elipsa.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
Hiperbola, Parabola oraz Elipsa.
1. Parabola o wierzchołku w punkcie W (0, 0) i ognisku F ( \frac{1}{16}, 0 ), to:
a) y^2 = 12x; b) y^2 = \frac{1}{16}x c) y^2= \frac{1}{4}x
2. Dana jest elipsa x^2+2y^2 = 32 oraz punkt A(2, 1). Równania prostych przechodzacych przez punkt A i ogniska tej elipsy, to?
a) −2x+4y−6 = 0,−x−y+3 = 0; b) x+2y−4 = 0,−x+6y−4 = 0; c) x−3y+2 = 0, x+y−2 = 0.
3.2.Elipsa, której ogniska leza na osi Ox, kierownice maja równania x=4 \frac{1}{2} , x=-4 \frac{1}{2} i mimośród \frac{2}{3} to?
a) 5x^2 + 9y^2 = 45; b) 16x^2 + 36y^2 = 576; c) 64x^2 + 100y^2 = 6400.
4.Hiperbola, której mimośród e=pierwiastek z 34/3 oraz ogniska mają współrzędne F1( \sqrt{-34},0), F2 ( \sqrt{34},0) :
a) x^2-y^2=8; b)25x^2-9y^2=225; c)x^2-y^2=16;
Proszę o pomoc w rozwiązaniach tych zadań, będę jutro odpowiadała z tego, a matematyka nie jest moją mocną stroną.
I proszę o pomoc w pełnych rozwiązaniach a nie tylko podaniu prawidłowej odpowiedzi.
Pozdrawiam Dżasmina.
a) y^2 = 12x; b) y^2 = \frac{1}{16}x c) y^2= \frac{1}{4}x
2. Dana jest elipsa x^2+2y^2 = 32 oraz punkt A(2, 1). Równania prostych przechodzacych przez punkt A i ogniska tej elipsy, to?
a) −2x+4y−6 = 0,−x−y+3 = 0; b) x+2y−4 = 0,−x+6y−4 = 0; c) x−3y+2 = 0, x+y−2 = 0.
3.2.Elipsa, której ogniska leza na osi Ox, kierownice maja równania x=4 \frac{1}{2} , x=-4 \frac{1}{2} i mimośród \frac{2}{3} to?
a) 5x^2 + 9y^2 = 45; b) 16x^2 + 36y^2 = 576; c) 64x^2 + 100y^2 = 6400.
4.Hiperbola, której mimośród e=pierwiastek z 34/3 oraz ogniska mają współrzędne F1( \sqrt{-34},0), F2 ( \sqrt{34},0) :
a) x^2-y^2=8; b)25x^2-9y^2=225; c)x^2-y^2=16;
Proszę o pomoc w rozwiązaniach tych zadań, będę jutro odpowiadała z tego, a matematyka nie jest moją mocną stroną.
I proszę o pomoc w pełnych rozwiązaniach a nie tylko podaniu prawidłowej odpowiedzi.
Pozdrawiam Dżasmina.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Hiperbola, Parabola oraz Elipsa.
zadanie 2,3:
viewtopic.php?f=9&t=82936&p=302561#p302561
zadanie 1
viewtopic.php?f=9&t=82994&p=302718#p302721
viewtopic.php?f=9&t=82936&p=302561#p302561
zadanie 1
viewtopic.php?f=9&t=82994&p=302718#p302721
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
Jak to się różnią? Masz rozwiązane te zadania?Dżasmina12 pisze:Dziękuję, ale odpowiedzi różnią się z tymi co mam tu podane... :/
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
serio? bo jak dla mnie się zgadzająDżasmina12 pisze:Różnią się w tym sensie, że nie mam rozwiązań, lecz jest to tak jakby test wielokrotnego wyboru i tutaj w poleceniach podałam a,b,c odpowiedź i Pani rozwiązanie nie zgadza się z żadną :/.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
viewtopic.php?f=9&t=82936
Zad 2 z tego linku, nie ma konkretnej odpowiedzi a ja nie wiem pod jaki wzór należy to podstawić ;>.
Akurat pierwsze zadanie się zgadza.
Zad 2 z tego linku, nie ma konkretnej odpowiedzi a ja nie wiem pod jaki wzór należy to podstawić ;>.
Akurat pierwsze zadanie się zgadza.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
no to odsyłam do notatek z ćwiczeń/wykładówDżasmina12 pisze:viewtopic.php?f=9&t=82936
Zad 2 z tego linku, nie ma konkretnej odpowiedzi a ja nie wiem pod jaki wzór należy to podstawić ;>.
drugie i trzecie też
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 cze 2017, 18:05
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(matematyka) - wzoryDżasmina12 pisze:Pomoże Pani? Będę mega wdzięczna.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę