Zbiór Zadań nowa era , część 1 , geometra analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
spongestuff
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 mar 2017, 22:45
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zbiór Zadań nowa era , część 1 , geometra analityczna

Post autor: spongestuff »

Punkty A ( -3 , 1 ) i B ( 2 , -1 ) są wierzchołkami trójkąta ABC. Odcinek AC jest zawarty w prostej y=2x +7 , a jedna ze środkowych trójkąta ma równanie y= x + 4. Oblicz współrzędne punktu C
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(C(c,2c+7)\)
S - środek boku BC
\(S(s,s+4)\)

\(S=(\frac{c+2}{2},\frac{2c+7-1}{2})\\
s=\frac{c+2}{2}\So 2s=c+2\So c=2s-2\\
s+4=\frac{2c+6}{2}\So 2s+8=2c+6\So 2s+2=4s-4\So -2s=-6\So s=3\\
c=2\cdot 3-2=4\\
C(4,15)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ