Okrąg w układzie współrzędnych i katy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 07 mar 2017, 21:29
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Okrąg w układzie współrzędnych i katy
Przez punkty A )0,0) i B (3,8) , poprowadzono okrag , którego środek należy do odcinka AB , a okrąg przecina oś odciętych w punkcie P. Oblicz miary kąta BAP i BSP. Jakieś wskazówki?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj układ współrzędny i zaznacz punkty A=(0;0) i B=(3;8).
Środek okręgu S jest środkiem odcinka AB.
\(S=( \frac{0+3}{2}; \frac{0+8}{2} )=( \frac{3}{2};4)\)
\(r=|AS|= \sqrt{ \frac{9}{4}+16 }= \frac{73}{4}\)
Równanie okręgu:
\((x- \frac{3}{2})^2+(y-4)^2= \frac{73}{4}\)
Podstaw za y liczbę 0 i oblicz x.Otrzymasz współrzędne punktu P.
\((x- \frac{3}{2})^2+16= \frac{73}{4}\\(x- \frac{3}{2})^2= \frac{9}{4}\\x- \frac{3}{2}= \frac{3}{2}\\x=3\\P=(3;0)\)
\(tg \angle PAB= \frac{8}{3} \approx 2,6667\;\;\; \So \;\;\;\; \angle PAB \approx 69^o\)
Kąt PSB możesz policzyć z tw.cosinusów w trójkącieBPS,
ale możesz też policzyć kąt ASP i odjąć otrzymaną wartość od 180 stopni.
\(\angle ASP=180^o-2 \cdot 69^o=42^o\)
\(\angle PSB=180^o-42^o=138^o\)
Jeśli jednak zauważysz,że kąt wpisany PAB jest oparty na tym samym łuku co kąt środkowy PSB,
to od razu masz \(\angle PSB=2 \cdot \angle PAB=2\cdot 69^o=138^o\)
Środek okręgu S jest środkiem odcinka AB.
\(S=( \frac{0+3}{2}; \frac{0+8}{2} )=( \frac{3}{2};4)\)
\(r=|AS|= \sqrt{ \frac{9}{4}+16 }= \frac{73}{4}\)
Równanie okręgu:
\((x- \frac{3}{2})^2+(y-4)^2= \frac{73}{4}\)
Podstaw za y liczbę 0 i oblicz x.Otrzymasz współrzędne punktu P.
\((x- \frac{3}{2})^2+16= \frac{73}{4}\\(x- \frac{3}{2})^2= \frac{9}{4}\\x- \frac{3}{2}= \frac{3}{2}\\x=3\\P=(3;0)\)
\(tg \angle PAB= \frac{8}{3} \approx 2,6667\;\;\; \So \;\;\;\; \angle PAB \approx 69^o\)
Kąt PSB możesz policzyć z tw.cosinusów w trójkącieBPS,
ale możesz też policzyć kąt ASP i odjąć otrzymaną wartość od 180 stopni.
\(\angle ASP=180^o-2 \cdot 69^o=42^o\)
\(\angle PSB=180^o-42^o=138^o\)
Jeśli jednak zauważysz,że kąt wpisany PAB jest oparty na tym samym łuku co kąt środkowy PSB,
to od razu masz \(\angle PSB=2 \cdot \angle PAB=2\cdot 69^o=138^o\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.