styczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
\(f'(x)=\frac{2(x+2)-2x-1}{(x+2)^2}\\
f'(x)=\frac{2x+4-2x-1}{(x+2)^2}\\
f'(x)=\frac{3}{(x+2)^2}\\\)
styczna:
\(y=ax+b\\
a=\tg 45^{\circ}\\
a=1\\
f'(x_0)=1\\
\frac{3}{(x_0+2)^2}=1\\
3=(x_0+2)^2\\
x_0+2=\sqrt{3}\;\;\; \vee \;\;\;x_0+2=-\sqrt{3}\\
x_0=\sqrt{3}-2\;\;\;\vee\;\;\;x_0=-2-\sqrt{3}\\
f(\sqrt{3}-2)=2-\sqrt{3}\\
f(-\sqrt{3}-2)=2+\sqrt{3}\)
punkty styczności
\(A(\sqrt{3}-2,2-\sqrt{3})\\
B(-\sqrt{3}-2,2+\sqrt{3})\)
styczna w A:
\(y=x+4-2\sqrt{3}\\\)
styczna w B:
\(y=x+4+2\sqrt{3}\)
f'(x)=\frac{2x+4-2x-1}{(x+2)^2}\\
f'(x)=\frac{3}{(x+2)^2}\\\)
styczna:
\(y=ax+b\\
a=\tg 45^{\circ}\\
a=1\\
f'(x_0)=1\\
\frac{3}{(x_0+2)^2}=1\\
3=(x_0+2)^2\\
x_0+2=\sqrt{3}\;\;\; \vee \;\;\;x_0+2=-\sqrt{3}\\
x_0=\sqrt{3}-2\;\;\;\vee\;\;\;x_0=-2-\sqrt{3}\\
f(\sqrt{3}-2)=2-\sqrt{3}\\
f(-\sqrt{3}-2)=2+\sqrt{3}\)
punkty styczności
\(A(\sqrt{3}-2,2-\sqrt{3})\\
B(-\sqrt{3}-2,2+\sqrt{3})\)
styczna w A:
\(y=x+4-2\sqrt{3}\\\)
styczna w B:
\(y=x+4+2\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: styczne
Bez pochodnych (!!) znając własności wykresu funkcji homograficznej
1) Przekształcasz wzór funkcji homograficznej do postaci kanonicznej.
\(f(x) = \frac{-3}{x+2} + 2\)
Z tej postaci nawet wygodniej wyznaczyć pochodną tą wcześniejszą metodą
2) Określasz równanie osi symetrii przecinającej wykres funkcji f(x)
\(y= -x\)
3) Szukane styczne (prostopadłe do osi symetrii, bo tylko te będą pod kątem \(45^ \circ\) do osi OX) mają więc postać \(y =x+b\)
4) Znajdujesz punkty przecięcia tej osi symetri (2) z wykresem \(f(x)\)
\(P_A=(-2+ \sqrt{3}; 2- \sqrt{3} )\)
\(P_B=(-2- \sqrt{3}; 2+ \sqrt{3} )\)
5) Znajdujemy nas podstawie (4) i (3) równania stycznych
\(y= x + 4+2 \sqrt{3}\)
\(y= x + 4-2 \sqrt{3}\)
1) Przekształcasz wzór funkcji homograficznej do postaci kanonicznej.
\(f(x) = \frac{-3}{x+2} + 2\)
Z tej postaci nawet wygodniej wyznaczyć pochodną tą wcześniejszą metodą
2) Określasz równanie osi symetrii przecinającej wykres funkcji f(x)
\(y= -x\)
3) Szukane styczne (prostopadłe do osi symetrii, bo tylko te będą pod kątem \(45^ \circ\) do osi OX) mają więc postać \(y =x+b\)
4) Znajdujesz punkty przecięcia tej osi symetri (2) z wykresem \(f(x)\)
\(P_A=(-2+ \sqrt{3}; 2- \sqrt{3} )\)
\(P_B=(-2- \sqrt{3}; 2+ \sqrt{3} )\)
5) Znajdujemy nas podstawie (4) i (3) równania stycznych
\(y= x + 4+2 \sqrt{3}\)
\(y= x + 4-2 \sqrt{3}\)
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria