geometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 25 maja 2015, 09:49
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Szkic rozwiązania:
1. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B,
2. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt C i jednocześnie prostopadłej do prostej z podpunktu (1).
Powodzenia
1. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B,
2. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt C i jednocześnie prostopadłej do prostej z podpunktu (1).
Powodzenia
"Geometria jest sztuką wyciągania prawidłowych wniosków ze źle sporządzonych rysunków." - Niels Henrik Abel
http://www.arturwrobel.com
http://www.arturwrobel.com
czy to ma jakoś tak wyglądać:
a1=\(\frac{YB-YA}{XA-XB}\)=\(\frac{0-3}{-1-0}\)=3
współ.kierunkowy wysokości:
a2= \(-\frac{1}{a}\)=-\(\frac{1}{3}\)
równanie wysokosci
y= -\(\frac{1}{3}\)x+b
C=(0,0)
0=-\(\frac{1}{3}\)* 0+b
b=0
y=-\(\frac{1}{3}\)x równanie prostej
Proszę o sprawdzenie i poprawienie.Dziękuję
a1=\(\frac{YB-YA}{XA-XB}\)=\(\frac{0-3}{-1-0}\)=3
współ.kierunkowy wysokości:
a2= \(-\frac{1}{a}\)=-\(\frac{1}{3}\)
równanie wysokosci
y= -\(\frac{1}{3}\)x+b
C=(0,0)
0=-\(\frac{1}{3}\)* 0+b
b=0
y=-\(\frac{1}{3}\)x równanie prostej
Proszę o sprawdzenie i poprawienie.Dziękuję