pole koła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

pole koła

Post autor: pompka »

Na trójkącie ABC,gdzie A=(-5,1),B=(-2,4),C=(-1,-3) opisano koło.Oblicz pole tego koła.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: pole koła

Post autor: eresh »

pompka pisze:Na trójkącie ABC,gdzie A=(-5,1),B=(-2,4),C=(-1,-3) opisano koło.Oblicz pole tego koła.
\(|AB|=\sqrt{9+9}=\sqrt{18}\\
|AC|=\sqrt{16+16}=\sqrt{32}\\
|BC|=\sqrt{1+49}=\sqrt{50}\\
|AB|^2+|AC|^2=|BC|^2\)

trójkąt jest prostokątny, więc środek koła leży na środku przeciwprostokątnej
\(r=\frac{1}{2}|BC|\\
r=\frac{1}{2}\cdot \sqrt{50}\\
P=\pi\cdot \frac{50}{4}=12,5\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
pompka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 sty 2017, 08:38
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: pompka »

Dzięki ,jesteś wielka .Bardzo dziękuję.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ