rówanie okregu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

rówanie okregu

Post autor: Klusiek2 »

Napisz rownanie okrego ktorego srednica jest odcinek prostej x-2y-6=0 wcyiety przez hiperbole xy=8.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Plan jest taki:
  1. Znajdujesz punkty \((x_1,y_1)\) i \((x_2,y_2)\) przecięcia prostej i hiperboli rozwiązując układ równań \(\begin{cases} x-2y-6=0\\xy=8\end{cases}\)
  2. Obliczasz długość odcinka, którego końcami są te punkty \(d= \sqrt{(x_2-x_1)^2+(y_2-y_1)^2}\)
  3. Obliczyć współrzędne środka odcinka utworzonego przez te punkty, będzie to środek okręgu \(O= (x_s,y_s)=\left( \frac{x_1+x_2}{2}; \frac{y_1+y_2}{2} \right)\)
  4. Piszesz równanie okręgu o środku w punkcie O i promieniu \(r= \frac{1}{2}d\) wg wzoru \((x-x_s)^2+(y-y_s)^2=r^2\)
Jeśli z którymś punktem masz problem, pytaj.
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Re: rówanie okregu

Post autor: Klusiek2 »

Mam problem z 3 i 4 punktem
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Podaj mi odp. do punktu 1).
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Re: rówanie okregu

Post autor: Klusiek2 »

1.(-2,-4)(8,1)
a w punkcie 2 wyszlo mi \(5\sqrt{5}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

No co ty? Środka odcinka nie umiesz policzyć?!
\(x_s= \frac{8-2}{2} =3,\,\,\, y_s= \frac{1-4}{2}=- \frac{3}{2} \So O= \left( 3 ; - \frac{3}{2} \right)\)
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Re: rówanie okregu

Post autor: Klusiek2 »

Juz policzyłem dawno tylko zapomnialem info dac :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

panb pisze:No co ty? Środka odcinka nie umiesz policzyć?!
\(x_s= \frac{8-2}{2} =3,\,\,\, y_s= \frac{1-4}{2}=- \frac{3}{2} \So O= \left( 3 ; - \frac{3}{2} \right)\)
@panb to się zdarza na początku kariery. Potem czasami przechodzi :)
ODPOWIEDZ