trapez abcd

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

trapez abcd

Post autor: Klusiek2 »

Dany jest trapez ABCD gdzie A(3,-2) B(3,3) C(0,4) D(-15,4).Oblicz dlugosc wysokosci tego trapezu.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zaznacz dane wierzchołki trapezu i zauważ,że \(AD \parallel BC\)
Napisz równanie prostej AD i policz odległość wierzchołka C od tej prostej-to będzie wysokość trapezu.
\(D=(-15;4)\\A=(3;-2)\\y=ax+b\\ \begin{cases} 4=-15a+b\\-2=3a+b\end{cases}\)
Oblicz a oraz b
\(\begin{cases} a=- \frac{1}{3} \\b=-1\end{cases}\)
Prosta AD:
\(y=- \frac{1}{3}x-1\\3y=-x-3\\x+3y+3=0\)
Wysokość:
\(h=d(C;pr.AD)\\h= \frac{|0+12+3|}{ \sqrt{1^2+3^2} }= \frac{15}{ \sqrt{10} }= \frac{15 \sqrt{10} }{10}= \frac{3 \sqrt{10} }{2}\\h=1,5 \sqrt{10}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ