Wierzcholki trójkata
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wierzcholki trójkata
Wierzcholki trójkata ABC maja wspołrzędne A(\(\frac{2 \sqrt{6}-3 \sqrt{2} }{2}, -\frac{ \sqrt{3} }{2}\)) B (\(0,0\)) C(\(-\frac{3 \sqrt{2} }{2},- \frac{3 \sqrt{6} }{2}\)).Oblicz jego pole i promien koła opisanego na tym trójkacie(tw. sin).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Sytuacja wygląda tak:\(|ED|= \frac{ \sqrt{6} }{2}\)
\(|CD|= \frac{ 2\sqrt{6}-3 \sqrt{2} }{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \sqrt{6}\)
No to pole prostokąta CDEF to \(P=\frac{ \sqrt{6} }{2} \cdot \sqrt{6}=3\)
teraz od tego pola trzeba odjąć pola trzech trójkątów prostokątnych ... dasz radę
Z promieniem będzie nieco trudniej.
\(|CD|= \frac{ 2\sqrt{6}-3 \sqrt{2} }{2}+ \frac{ \sqrt{3} }{2} = \sqrt{6}\)
No to pole prostokąta CDEF to \(P=\frac{ \sqrt{6} }{2} \cdot \sqrt{6}=3\)
teraz od tego pola trzeba odjąć pola trzech trójkątów prostokątnych ... dasz radę
Z promieniem będzie nieco trudniej.