Rozważmy stożki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Rozważmy stożki

Post autor: 19xyzxyz19 »

Rozważmy stożki, których tworzące mają długość l. Wyznacz promień podstawy r oraz wysokość h stożka o największej objętości. Oblicz tę objętość
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(V(r,h)= \frac{1}{3}\pi r^2 h\) przy czym \(r^2+h^2=l^2\) czyli \(r^2=l^2-h^2\)
a więc:
\(V(h)= \frac{1}{3}\pi \left(l^2-h^2 \right) h=-\frac{1}{3}\pi h^3-\frac{1}{3}\pi h\), \(h \in \left(0,l \right)\),
a największą wartość tej funkcji to pewnie już sobie znajdziesz :).
ODPOWIEDZ