Optymalizacja , w geometrii analitycznej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin098
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 lis 2015, 14:23
Płeć:

Optymalizacja , w geometrii analitycznej.

Post autor: marcin098 »

Witam , proszę o pomoc w zadaniu : Wśród prostokątów, których dwa wierzchołki należą do paraboli o równaniu y=\((x+3)^2\), zaś dwa pozostałe do prostej o równaniu y=4, znajduje się taki którego pole jest największe. Oblicz współrzędne wierzchołków tego prostokąta i pole.

Normalnie umiał bym to zadanie rozwiązać jednak parabola jest symetryczna wobec prostej x=(-3) a nie , jak to zazwyczaj ma miejsce wobec prostej x=0 . Dlatego proszę o pomoc .
Przemo10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 631
Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 218 razy
Płeć:

Post autor: Przemo10 »

Jeżeli umiesz to zadanie rozwiązać dla osi symetrii \(x = 0\) to możesz zrobić np. tak:
Przesuń parabolę o wektor \([3,0]\) . Wówczas otrzymasz parabolę o równaniu \(y_1= x^2\).
Dla tej paraboli \(y_1\) rozwiąż zadanie. Następnie otrzymane punkty przesuń o wektor \([-3,0]\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Może pomogę obrazkiem:
ScreenHunter_1659.jpg
ScreenHunter_1659.jpg (15.26 KiB) Przejrzano 4875 razy
No i teraz należy zapisać pole tego prostokąta jako funkcję zmiennej a i znaleźć jego największą wartość.
Liczy się paskudnie i paskudnie wychodzi.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ale tak naprawdę, to trzeba troszkę poprawić treść temu zadaniu :wink: , bo w tej formie ono nie ma rozwiązania.
Może być też tak:
ScreenHunter_1660.jpg
ScreenHunter_1660.jpg (13.98 KiB) Przejrzano 4874 razy
i widać, że pole takiego prostokąta może być dowolnie duże.
ODPOWIEDZ