Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x)=2\sqrt{x}\), przechodzącej przez punkt A(-1,0).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
oblicz pochodną i podstaw współrzędne punktu do r-nia prostej
https://www.medianauka.pl/rownanie_stycznej_do_krzywej
https://www.medianauka.pl/rownanie_stycznej_do_krzywej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)=2\sqrt{x}\;\;\;\;\;i\;\;\;\;x\ge 0\)
\(f'(x)=2\cdot \frac{1}{2\sqrt{x}}=\frac{1}{\sqrt{x}}\)
Pochodna jest przydatna,gdy punkt podany jest punktem styczności.
W Twoim zadaniu podany punkt nie należy do wykresu funkcji f,czyli nie jest punktem styczności.
Prosta \(y=ax+b\) ma przechodzić przez punkt P=(-1;0),czyli \(0=-1a+b\)
Stąd \(a=b\)
Równanie prostej ma postać:
\(y=ax+a\)
Punkt styczności prostej z wykresem danej funkcji obliczysz z układu,ale Ty potrzebujesz obliczyć a oraz b.
\(\begin{cases} y=ax+a\\y=2 \sqrt{x} \end{cases}\)
Układ ma mieć jedno rozwiązanie...
\(ax+a=2 \sqrt{x}\)
Równanie ma mieć jedno rozwiązanie (bo styczna ma 1 punkt wspólny z wykresem f(x)
\(ax-2 \sqrt{x}+a=0\;\;\;\;\;podstaw\;\;\;t= \sqrt{x}\\at^2-2t+a=0\\\Delta=4-4a^2=0\\4-4a^2=0\;\;\;i\;\;\;a>0\\4(1-a^2)=0\\a=1\;\;\;\;to\;\;\;b=a=1\\Styczna:\\y=x+1\)
\(f'(x)=2\cdot \frac{1}{2\sqrt{x}}=\frac{1}{\sqrt{x}}\)
Pochodna jest przydatna,gdy punkt podany jest punktem styczności.
W Twoim zadaniu podany punkt nie należy do wykresu funkcji f,czyli nie jest punktem styczności.
Prosta \(y=ax+b\) ma przechodzić przez punkt P=(-1;0),czyli \(0=-1a+b\)
Stąd \(a=b\)
Równanie prostej ma postać:
\(y=ax+a\)
Punkt styczności prostej z wykresem danej funkcji obliczysz z układu,ale Ty potrzebujesz obliczyć a oraz b.
\(\begin{cases} y=ax+a\\y=2 \sqrt{x} \end{cases}\)
Układ ma mieć jedno rozwiązanie...
\(ax+a=2 \sqrt{x}\)
Równanie ma mieć jedno rozwiązanie (bo styczna ma 1 punkt wspólny z wykresem f(x)
\(ax-2 \sqrt{x}+a=0\;\;\;\;\;podstaw\;\;\;t= \sqrt{x}\\at^2-2t+a=0\\\Delta=4-4a^2=0\\4-4a^2=0\;\;\;i\;\;\;a>0\\4(1-a^2)=0\\a=1\;\;\;\;to\;\;\;b=a=1\\Styczna:\\y=x+1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.