Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
\(\sin 3x+ \sin x = 2 \cdot \sin 2x \cdot \cos x=2 \cdot 2 \sin x \cos x \cdot \cos x=4 \sin x \cdot \cos ^2x\)
równanie : \(4 \sin x \cdot \cos ^2x -4 \sin ^3x=0\)
\(4 \sin x( \cos ^2x- \sin ^2x)=0\)
\(\sin x=0\) lub \(\cos 2x=0\)
\(x \in \left\{0, \pi ,2 \pi \right\}\) \(\\) lub \(\\) \(2x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}, \frac{ 3\pi }{2} \right\}\)
ODP :\(x \in \left\{0, \pi ,2 \pi \right\}\) lub \(x \in \left\{ \frac{ \pi }{4}, \frac{ 3\pi }{4} \right\}\)
równanie : \(4 \sin x \cdot \cos ^2x -4 \sin ^3x=0\)
\(4 \sin x( \cos ^2x- \sin ^2x)=0\)
\(\sin x=0\) lub \(\cos 2x=0\)
\(x \in \left\{0, \pi ,2 \pi \right\}\) \(\\) lub \(\\) \(2x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}, \frac{ 3\pi }{2} \right\}\)
ODP :\(x \in \left\{0, \pi ,2 \pi \right\}\) lub \(x \in \left\{ \frac{ \pi }{4}, \frac{ 3\pi }{4} \right\}\)