okrąg o środku s=(4,3) styczny do prostej 3x+4y-4=0 ma równa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
okrąg o środku s=(4,3) styczny do prostej 3x+4y-4=0 ma równa
Okrąg o środku s=(4,3) styczny do prostej 3x+4y-4=0 ma równanie
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Oblicz odległość prostej i punktu S,czyli oblicz promień r okręgu.
\(r= \frac{|3*4+4*3-4|}{ \sqrt{3^2+4^2} }= \frac{20}{5}=4\)
Okrąg o środku S=(4;3) i promieniu r=4 jest styczny do danej prostej.
\((x-4)^2+(y-3)^2=4^2\)
Masz równanie okregu w postaci kanonicznej.
Rozwiń wzory i otrzymasz postać ogólną...
\(x^2-8x+16+y^2-6y+9-16=0\\x^2+y^2-8x-6y+9=0\)
\(r= \frac{|3*4+4*3-4|}{ \sqrt{3^2+4^2} }= \frac{20}{5}=4\)
Okrąg o środku S=(4;3) i promieniu r=4 jest styczny do danej prostej.
\((x-4)^2+(y-3)^2=4^2\)
Masz równanie okregu w postaci kanonicznej.
Rozwiń wzory i otrzymasz postać ogólną...
\(x^2-8x+16+y^2-6y+9-16=0\\x^2+y^2-8x-6y+9=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.