Oblicz a
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz a
liczba a jest współczynnikiem kierunkowym prostej przechodzącej przez punkty A\(\sqrt{5}-2,3\) i B \(3-\sqrt{5}, 1-4 \sqrt{5}\).Zaloduj trzy pierwsze cyfry po przecinku rozwiniecia dzieseitnego liczby a.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(a= \frac{1-4 \sqrt{5}-3 }{3- \sqrt{5}- \sqrt{5}+2 } =\frac{-4 \sqrt{5}-2 }{5- 2\sqrt{5} }=\frac{4 \sqrt{5}+2 }{ 2\sqrt{5} -5} \approx \frac{10,9442719}{-0,527864046} \approx -20,73312623\)
No to kodujemy: 733 .
albo tak:
\(a= \frac{1-4 \sqrt{5}-3 }{3- \sqrt{5}- \sqrt{5}+2 } =\frac{-4 \sqrt{5}-2 }{5- 2\sqrt{5} }=\frac{4 \sqrt{5}+2 }{ 2\sqrt{5} -5}= \frac{4 \sqrt{5}+2 }{ 2\sqrt{5} -5} \cdot \frac{ 2\sqrt{5} +5}{ 2\sqrt{5} +5} = \frac{50+24 \sqrt{5} }{-5} =-10- \frac{24 \sqrt{5} }{5} \approx -20,73312628\)
No to kodujemy: 733 .
albo tak:
\(a= \frac{1-4 \sqrt{5}-3 }{3- \sqrt{5}- \sqrt{5}+2 } =\frac{-4 \sqrt{5}-2 }{5- 2\sqrt{5} }=\frac{4 \sqrt{5}+2 }{ 2\sqrt{5} -5}= \frac{4 \sqrt{5}+2 }{ 2\sqrt{5} -5} \cdot \frac{ 2\sqrt{5} +5}{ 2\sqrt{5} +5} = \frac{50+24 \sqrt{5} }{-5} =-10- \frac{24 \sqrt{5} }{5} \approx -20,73312628\)