Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Dla jakich wartości parametru m(\(m \in R)\) okręgi opisane równaniami:
\(o _{1} (x-m) ^{2} +(y+1) ^{2} =8\)
\(o _{2} (x+1) ^{2} +(y-m)=2\)
są wewnętrznie styczne. Oblicz współrzędne punktu styczności.
dziękuje[/quote]
Zadanie z okręgów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
środek \(o_1\) to \(\left(m,-1\right)\)
środek \(o_2\) to \(\left( -1,m\right)\)
odległość środków to: \(\sqrt{2}|m+1|\)
promień \(o_1\) to \(2 \sqrt{2}\)
promień \(o_2\) to \(\sqrt{2}\)
różnica promieni to \(\sqrt{2}\)
Aby były wewnętrznie styczne potrzeba i wystarcza by \(\sqrt{2}|m+1|= \sqrt{2}\) czyli \(|m+1|=1\)
no to \(m=0 \vee m=-2\)
To na początek. Dalej sam
środek \(o_2\) to \(\left( -1,m\right)\)
odległość środków to: \(\sqrt{2}|m+1|\)
promień \(o_1\) to \(2 \sqrt{2}\)
promień \(o_2\) to \(\sqrt{2}\)
różnica promieni to \(\sqrt{2}\)
Aby były wewnętrznie styczne potrzeba i wystarcza by \(\sqrt{2}|m+1|= \sqrt{2}\) czyli \(|m+1|=1\)
no to \(m=0 \vee m=-2\)
To na początek. Dalej sam
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
równania kwadratowe umiesz rozwiązywać ?Roalec pisze:I tutaj zaczyna mi się problem wiem, że muszę podstawić do równia tylko dalej nie wiem co zrobić bo wychodzą mi dziwy straszne