Równanie prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie prostej

Post autor: Januszgolenia »

Dane są punkty A=(-1,-2), B=(3,1), C=(1,4). Prosta l jest równoległa do prostej AC i dzieli trójkąt ABC na dwie figury o równych polach. Znajdź równanie prostej l.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1539.jpg
ScreenHunter_1539.jpg (20.27 KiB) Przejrzano 2397 razy
Prosta AC ma równanie kierunkowe \(y=3x+1\), a ogólne \(3x-y+1=0\)
Odległość punktu B od tej prostej wynosi \(H=\frac{3 \cdot 3-1 \cdot 1+1}{ \sqrt{3^2+1^2} }= \frac{9}{ \sqrt{10} }\) i jest to wysokość trójkąta ABC
Trójkąt DBE jest podobny do ABC w skali \(\frac{1}{ \sqrt{2} }\) zatem \(h=\frac{9}{ \sqrt{20} }= \frac{9}{2 \sqrt{5} }\)
Prosta DE ma równanie ogólne \(3x-y+ \alpha =0\), przy czym odległość punktu D od niej musi wynosić \(\frac{9}{2 \sqrt{5} }\)
Stąd \(\frac{|3 \cdot 3-1 \cdot 1+ \alpha| }{ \sqrt{10} }=\frac{9}{2 \sqrt{5} }\)
czyli \(|8+ \alpha |=\frac{9 \sqrt{2} }{2 }\)
\(\alpha =-8-\frac{9 \sqrt{2} }{2 } \vee \alpha =-8+\frac{9 \sqrt{2} }{2 }\)
Ten mniejszy odrzucamy (wymyśl dlaczego) i mamy odpowiedź:
szukane równanie to \(3x-y-8+\frac{9 \sqrt{2} }{2 } =0\)
patrykavatar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2016, 16:11
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: patrykavatar »

Odległość punktu B od tej prostej wynosi \(H= \frac{3*3-1*1+1}{ \sqrt{3^2+1^2} }\)

Jak to wyliczyłeś?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: radagast »

podstawiłam do wzoru:
ScreenHunter_1565.jpg
ScreenHunter_1565.jpg (15.8 KiB) Przejrzano 2303 razy
patrykavatar
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 04 paź 2016, 16:11
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: patrykavatar »

Już wszystko jasne, dziękuję za odpowiedź :)
ania1398
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 paź 2016, 18:00
Płeć:

Re: Równanie prostej

Post autor: ania1398 »

W jaki sposób zostało tutaj wyliczone podobieństwo trójkątów?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Skoro proste DE i AC są równoległe , to trójkąty są podobne (cecha kk).
Skoro trójkąt DBE ma pole równe połowie pola trójkąta ABC , to skala podobieństwa wynosi \(\sqrt{ \frac{1}{2} }\).
RazDwaTrzCzteryPięć
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 paź 2016, 17:17
Płeć:

Post autor: RazDwaTrzCzteryPięć »

Czemu odrzucamy ten mniejszy?
Siedzę nad tym już chwilę i nie mogę wpaść na to .. :/
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

RazDwaTrzCzteryPięć pisze:Czemu odrzucamy ten mniejszy?
Siedzę nad tym już chwilę i nie mogę wpaść na to .. :/
bo dla tego mniejszego \(\alpha\) prosta DE jest po niewłaściwej stronie prostej CE
ODPOWIEDZ