Okrag \((x+3)^2+(y-2)^2=25\) jest styczny do prostej:
A)x=-2
B)y=3
C)y=0,74x
D)y=0.75x-2
Okrag styczny do prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Okrag styczny do prostej
\(S(-3,2)\\
r=5\)
a)
\(d=\frac{|-3\cdot 1+2\cdot 0+2|}{\sqrt{0+1}}=1\neq 5\)
b)
\(d=\frac{|0\cdot (-3)+1\cdot 2-3|}{\sqrt{0+1}}=1\neq 5\)
c)
\(d=\frac{|0,74\cdot (-3)-1\cdot 2|}{\sqrt{0,75^2+1}}=\frac{4,22}{1,5625}\neq 5\)
d)
\(d=\frac{|0,75\cdot (-3)-2-2|}{\sqrt{0,75^2+1}}=\frac{6,25}{1,25}=5=r\)
Odp. D
r=5\)
a)
\(d=\frac{|-3\cdot 1+2\cdot 0+2|}{\sqrt{0+1}}=1\neq 5\)
b)
\(d=\frac{|0\cdot (-3)+1\cdot 2-3|}{\sqrt{0+1}}=1\neq 5\)
c)
\(d=\frac{|0,74\cdot (-3)-1\cdot 2|}{\sqrt{0,75^2+1}}=\frac{4,22}{1,5625}\neq 5\)
d)
\(d=\frac{|0,75\cdot (-3)-2-2|}{\sqrt{0,75^2+1}}=\frac{6,25}{1,25}=5=r\)
Odp. D
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę