nierownosc okregu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ares97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 18 sie 2015, 15:05
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

nierownosc okregu

Post autor: Ares97 »

Narysuj w uk. wspolrzednych figure bedaca zbiorem punktow, ktorych wspolrzedne (x,y) spelniaja nierownosc\(x^2+y^2-6|y| \le 9\). Oblicz pole tej figury.

Zdołałem zrobic jedynie tyle:
\(x^2+(y-3)^2 \le 18\)
\(S(0,3) r=3 \sqrt{2}\)

Pole ma wyjsc: \(P=27 \pi +18\)

Głównie prosiłbym o wyjaśnienie co do zaznaczania tej nierówności w uk. wspolrzednych
Ares97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 18 sie 2015, 15:05
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: Ares97 »

nie potrzebnie zakladalem temat, jednak odkopałem takie samo zadanie http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 4&p=269521
ODPOWIEDZ