Pkt w kole, okrąg, układ współrzędnych - zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nostroo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 12 mar 2016, 18:20
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Pkt w kole, okrąg, układ współrzędnych - zadania

Post autor: Nostroo »

Na początek pragnę zaznaczyć, iż nie jestem pewna czy wszystkie zadania pasują do tego działu. Jesli jakieś nie pasuje prosze dać znać, a je przeniosę. Z góry też dziękuję za wszelką pomoc i rady.

1. Wyznacz największą liczbę całkowitą n taką, że pkt P(n;40) należy do koła o średnicy AB jeżeli A(10;30) i B(50;70).

2. W okrąg o promieniu r wpisano czworokąt ABCD taki, że kąt między styczną poprowadzoną do okręgu w pkt A i bokiem AB ma miarę 60. Wyznacz pole czworokąta jeżeli |BC|=2|AC| oraz |AD|=|DC|.

3. Pkt D(-2;-1) jest spodkiem wysokości opuszczonej z wierzchołka A(4;2) trójkąta równobocznego ABC. Oblicz współrzędne środka okręgu opisanego ma tym tr i pozostałych wierzchołków tego tr.

4. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego tr. ma długość a, natomiast cos kąta między jego sąsiednimi ścianami bocznymi jest równy \(\frac{7}{15}\). Wyznacz V ostrosłupa.

5. Podstawą ostrosłupa jest tr. ABC o bokach 5;6;7. Jeśli miary kątów, jakie tworzą krawędzie boczne ostrosłupa z jego podstawą są równe, to spadkiem wysokości jest pkt przecięcia
a)środkowych tr.ABC
b)symetralnych boków tr.ABC
c)dwusiecznych kątów tr. ABC
d)wysokości tr.ABC

6. Na okręgu opisano trapez prostokątny o kącie ostrym 30 stopni i krótszej podstawie równej 1. Oblicz wysokość.

7. Wyznacz współrzędne pkt S(p;q), który jest obrazem początku układu współrzędnych w jednokładności o środku P(2;1) i skali k=-200

8. Dany jest tr. prostokątny ABC. Pkt D i E dzielą przeciwprostokątną AB na trzy odcinki o równej długości. Oblicz cos DCE

9. Dany jest tr. prostokątny ABC. Kąt BCA ma 90 stopni. Wysokość została poprowadzona z pkt c na przeciwprostokątną AB. (to był opis tr; nie wiem jak dać obrazek :( )|AC|=4 oraz |DB|=6 oblicz obwód.

10. Odcinek o końcach A(2;3) i B(0;5) jest podstawą trapezu ABCD. Druga podstawa o środku w pkt S(-2;1) jest dwa razy dłuższa od podstawy AB. Wyznacz współrzędne C oraz D i objętość bryły powstałej na skutek obrotu trapezu w okół prostej AB.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Co najwyżej 5 zadań w jednym temacie.
Przeczytaj REGULAMIN.

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=12617
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Nostroo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 12 mar 2016, 18:20
Lokalizacja: Poznań
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Post autor: Nostroo »

Ok już to zmieniam
ODPOWIEDZ