równania prostej, symetralna, wspołrzedne.....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równania prostej, symetralna, wspołrzedne.....
Odcinek AB o długosci 20 jest zawarty w prostej o równaniu 3y + 4x − 5 = 0. Symetralna odcinka AB przecina os Ox w punkcie P =(-40/3 ;0). Oblicz współrzedne konców odcinka AB.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Prosta ma równanie kierunkowe:
\(y=- \frac{4}{3}x+ \frac{5}{3}\)
Symetralna ma równanie:
\(y= \frac{3}{4}x+b\)
i przechodzi przez P=(-40/3 ;0).Oblicz b.
\(0= \frac{3}{4} \cdot (- \frac{40}{3})+b\\b=10\)
Symetralna:
\(y= \frac{3}{4}x+10\)
Punkt S wspólny prostej i symetralnej oblicz z układu
\(\begin{cases}y=- \frac{4}{3}x+ \frac{5}{3}\\y= \frac{3}{4}x+10 \end{cases}\)
\(S=(-4;7)\)
Punkt S jest środkiem odcinka AB.
\(A=(x;y)\\|AS|=10\)
Trzeba to policzyć ,podstawiając za y wyrażenie \(\frac{5}{3}- \frac{4}{3}x\)
\(y=- \frac{4}{3}x+ \frac{5}{3}\)
Symetralna ma równanie:
\(y= \frac{3}{4}x+b\)
i przechodzi przez P=(-40/3 ;0).Oblicz b.
\(0= \frac{3}{4} \cdot (- \frac{40}{3})+b\\b=10\)
Symetralna:
\(y= \frac{3}{4}x+10\)
Punkt S wspólny prostej i symetralnej oblicz z układu
\(\begin{cases}y=- \frac{4}{3}x+ \frac{5}{3}\\y= \frac{3}{4}x+10 \end{cases}\)
\(S=(-4;7)\)
Punkt S jest środkiem odcinka AB.
\(A=(x;y)\\|AS|=10\)
Trzeba to policzyć ,podstawiając za y wyrażenie \(\frac{5}{3}- \frac{4}{3}x\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.