Dany jest okrag o rownaniu x2−6x+y2+2y+6=0 Wyznacz rownnanie obrazu tego okregu A) w symetri wzgeledem osi OY b) w symetrii wzgledem prosteuj o rownaniu y=4 C) w jednokladnosci o srodku O(1,0) i skali k=−3
przy x pierwszym jest do kwadratu --> x2 i y2 tez
Rpownanie okregu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\((x-3)^2+(y+1)^2=2^2\\S=(3;-1)\;\;\;i\;\;r=2\)
A)
\(S_1=(-3;-1)\;\;\;\;i\;\;\;r=2\\(x+3)^2+(y+1)^2=4\)
B)
\(S_2=(3;9)\;\;\;\;i\;\;\;r=2\\(x-3)^2+(y-9)^2=4\)
C)
\(\vec{OS_3}=-3\cdot \vec{OS}\)
\(S_3=(a;b)\)
\([a-1;b-0]=-3 \cdot [3-1;-1-0]\\a-1=-6\;\;\;i\;\;\;b=3\\a=-5\;\;\;i\;\;b=3\\S_3=(-5;3)\)
Promień jest 3 razy większy.
\(r=3 \cdot 2=6\\(x+5)^2+(y-3)^2=6^2\)
A)
\(S_1=(-3;-1)\;\;\;\;i\;\;\;r=2\\(x+3)^2+(y+1)^2=4\)
B)
\(S_2=(3;9)\;\;\;\;i\;\;\;r=2\\(x-3)^2+(y-9)^2=4\)
C)
\(\vec{OS_3}=-3\cdot \vec{OS}\)
\(S_3=(a;b)\)
\([a-1;b-0]=-3 \cdot [3-1;-1-0]\\a-1=-6\;\;\;i\;\;\;b=3\\a=-5\;\;\;i\;\;b=3\\S_3=(-5;3)\)
Promień jest 3 razy większy.
\(r=3 \cdot 2=6\\(x+5)^2+(y-3)^2=6^2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.