trojkat czy jestt prostokatny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

trojkat czy jestt prostokatny

Post autor: lamus18 »

Wykaz ze trojkat o wierzchołkach A(−6,−4) B(2,−1) C(−3,1) jest prostokątny. Napisz rownanie okregu Opisanego na tym trojkacie
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Tym razem rozwiązania nie będzie tylko wskazówki:

(1) Obliczyć długości \(|AB|, \ |BC|, \ |AC|\) i zastosować twierdzenie Pitagorasa.
(2) Skoro będzie prostokątny, to przeciwprostokątna jest średnicą okręgu, czyli połowa długości przeciwprostokątnej to długość naszego promienia.
(3) Aby wyznaczyć środek okręgu - wystarczy obliczyć środek między punktami przeciwprostokątnej.
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: lamus18 »

Nie wiem jak zrobic te 3, seroio
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

Zastosować wzory:

\(A(x_1, y_1), \ B(x_2, y_2)\)
\(S = (\frac{x_1 + x_2}{2}, \ \frac{y_1 + y_2}{2})\)

Oraz dla okręgu: \(S = (a, b), r\)
\((x - a)^2 + (y - b)^2 = r^2\)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
ODPOWIEDZ