Okrag o rownaniu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Okrag o rownaniu

Post autor: lamus18 »

dany jest okrąg o środku w punkcie (2,1) i promieniu √17. Punkty A i B są punktami przecięcia tego okręgu z osią OX. Punkt C leży na prostej 3x−y+3=0 a pole trójkąta ABC jest równe 24. Oblicz współrzędne punktu C

Tutaj jest to http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=15131 , ale nie ma do konca rozwiazania i nie wiem skad wziac C
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tam brakowało przejść do nowej linii. Popatrz na to, teraz chyba wiesz skąd C się wzięło.
domino21 pisze: \(C(x,3x+3)\\
P_{\Delta}=\frac{1}{2}|(x_B-x_A)(y_C-y_A)-(y_B-y_A)(x_C-x_A)\\
24=\frac{1}{2}|(-2-6)(3x+3-0)-(0-0)(x-6)|\\
48=8|3x+3|\\
6=3|x+1|\\
|x+1|=2\\
x+1=2 \ \vee \ x+1=-2\\
x=1 \ \vee \ x=-3 \\
C(1,6) \ \vee \ C(-3,-6)\)
ODPOWIEDZ