równanie stycznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
easytank
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 03 paź 2015, 14:00
Podziękowania: 2 razy

równanie stycznej

Post autor: easytank »

Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji y=x^3-3x^2+x-5 w punkcie o rzędnej -2
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'(x)=3x^2-6x+1\)
Punkt styczności (x;-2).Oblicz x.
\(x^3-3x^2+x-5=2\\x^3-3x^2+x-3=0\\x^2(x-3)+1(x-3)=0\\(x-3)(x^2+1)=0\\x=3\)
Punkt styczności \(P=(3;-2)\)
Współczynnik kierunkowy stycznej:
\(f'(3)=27-18+1=10\)
Styczna:
\(y+2=10(x-3)\\y=10x-32\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ