Równanie okregu, sprawdzenie czy jest dobrze.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Równanie okregu, sprawdzenie czy jest dobrze.

Post autor: lamus18 »

Znajdz rownanie okregu ktory jest obrazem okregu o rownaniu x\({^2}\)+y\({^2}\)-6x-8y+24=0 w jednokładności o srodku S=(1;3) i skali k=-2.

Więc tak, przekształciłam to do (x-3) \({^2}\) + (y-4)\({^2}\) = 49
Więc S (3,4) r= 7
x1= kx +(1-k)a
y1=ky+(1-k)b
a=1 b=3 k=-2
x1=-3
y1=-1
S2 ( -3,-1)

r2= r\(\cdot\) k = 14
A więc ostatecznie (x+3)\({^2}\) + (y+1)\({^2}\)=196

Dobrze to jest?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Coś nie tak. Promień tego pierwszego okręgu nie jest równy 7.
Jak to poprawisz, to reszta ok.
ODPOWIEDZ