Okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Okrąg

Post autor: lamus18 »

Okrąg o środku S (12, \(\frac{7}{2}\) ) lezy wewnątrz okręgu o równaniu (x-6) \({^2}\)+(x-8) \({^2}\)= 100 i jest do niego styczny. Wyznacz równanie prostej stycznej do obu tych okręgów.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(O(6,8)\) - to środek "dużego" okręgu, R=10 - to jego promień
Piszesz równanie prostej OS i znajdujesz jej punkt przecięcia z dużym okręgiem - wyjdą 2 punkty, bierzemy ten, leżący po tej samej stronie punktu O, co punkt S - jak dobrze porachujesz, wyjdzie (14,2).
Szukana styczna musi być prostopadła do prostej OS i przechodzić przez punkt (14,2). ....... i już.

Odpowiedź: \(y= \frac{4}{3} x- \frac{50}{3}\)

ODPOWIEDZ