POMOCY!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Ad 2. Liczysz odległość punktu C od prostej AB - to jest wysokość trójkąta o podstawie AB.
Wstawiasz do wzoru na pole i ... obliczasz |AB|. Kapujesz?

ad 1. Środek jest na środku przekątnej, a promień to pół przekątnej.
Zamiast panikować, narysuj to sobie!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: lamus18 »

No dobra, i co do tego 1. To wyszło mi ze przekątna ma pierwiastek z 68. Czyli połowa to przez dwa. I co teraz? W sensie skąd wziąć równanie okręgu. Serio, Ciężko mi idzie geometria..
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To nie geometria ci ciężko idzie :).
\(\sqrt{68}=\sqrt{4\cdot17}=2\sqrt{17}\) - dzielisz na 2 i masz promień.
Środek okręgu to środek przekątnej. Jak masz środek i promień, to w tablicach (albo w Google) znajdziesz jak napisać równanie okręgu - jest WZÓR.
lamus18
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 09 kwie 2016, 16:37
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: lamus18 »

:wink: Już mam. Dzięki.
ODPOWIEDZ