STYCZNE DO DWÓCH PARABOLI!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zielonaniunia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 03 mar 2016, 16:28
Płeć:

STYCZNE DO DWÓCH PARABOLI!

Post autor: zielonaniunia »

Mamy wzór na dwie parabole F(x)=-1/4x^2+1, g(x)= x^2-4x+6. Napisz równania wszystkich wspólnych stycznych do tych paraboli.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Niech \(P= \left( a,1- \frac{a^2}{4}\right)\) będzie punktem styczności na wykresie funkcji f. \(f'(x)=- \frac{x}{2}\)
Wtedy równanie stycznej w punkcie P do wykresu funkcji f ma postać
  • \(y-(1- \frac{a^2}{4})=- \frac{a}{2}(x-a) \iff y=- \frac{1}{2}ax+ \frac{a^2}{4}+1\)
Niech \(Q=(b, b^2-4b+6)\) będzie punktem styczności na wykresie funkcji g. \(g'(x)=2x-4\)
Wtedy równanie stycznej w punkcie Q do wykresu funkcji g ma postać
  • \(y-(b^2-4b+6)=(2b-4)(x-b) \iff y=(2b-4)x+6-b^2\)
Ponieważ to ma być ta sama styczna, więc \[\begin{cases}- \frac{1}{2}a=2b-4\\ \frac{a^2}{4}+1=6-b^2 \end{cases} \iff \begin{cases} a+4b=8\\a^2+4b^2=20\end{cases}\] Rozwiązaniem tego układu równań są pary \(a=4, \,\, b=1\) oraz \(a=-0,8,\,\,b=2,2\)

Odpowiedź: Są dwie wspólne styczne

  • \(y=-2x+5\)
oraz
  • \(y=0,4x+1,16\)
[/odp]
ODPOWIEDZ