równanie stycznej do okręgu opisanego na sześciokącie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ares97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 18 sie 2015, 15:05
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

równanie stycznej do okręgu opisanego na sześciokącie

Post autor: Ares97 »

Mam pytanie co do zadania : http://www.zadania.info/d89/8732542
mam troche inne rozwiązanie tj.
liczę środek okręgu + \(S=(4,2 \sqrt{3} )\)
\(E=(6,4 \sqrt{3})\)
teraz liczę współczynnik kierunkowy prostej \(SE\)
\(a= \frac{6-4}{4 \sqrt{3}- 2 \sqrt{3}} = \frac{ \sqrt{3} }{3}\)
wiec wspolczynnik kierunkowy stycznej bd. mial wartość \(- \sqrt{3}\)
a to prowadzi do innego wyniku, niż w odpowiedzi

Gdzie popełniam błąd?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a=\frac{4 \sqrt{3} -2 \sqrt{3} }{6-4}= \sqrt{3}\)
a to tg kąta,liczysz iloraz \(\frac{zmiana\; wartości\; y}{zmiana\; wartości\; x}\\
a= \frac{\Delta\;y}{\Delta\;x}\)

Ty robisz odwrotnie...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Ares97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 18 sie 2015, 15:05
Podziękowania: 30 razy
Płeć:

Post autor: Ares97 »

faktycznie! chyba pora odpocząć :) Dzięki
ODPOWIEDZ