W trapez równoramienny ABCD wpisano okrąg o środku O. Pokaż, że średnia arytmetyczna długości podstaw trapezu ABCD jest równa √|OA|² + |OD|²
Proszę o obliczenia.
okrąg wpisany w trapez
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
zauważ, że trójkąt AOD jest prostokątny stąd: \(\begin{vmatrix} OA\end{vmatrix} ^2+ \begin{vmatrix} OD\end{vmatrix}^2= \begin{vmatrix} AD\end{vmatrix} ^2\)
dodatkowo z tw. o czworokącie opisanym na okręgu: \(\begin{vmatrix}AB \end{vmatrix} + \begin{vmatrix}CD \end{vmatrix} =2 \begin{vmatrix} AD\end{vmatrix}\)
dodatkowo z tw. o czworokącie opisanym na okręgu: \(\begin{vmatrix}AB \end{vmatrix} + \begin{vmatrix}CD \end{vmatrix} =2 \begin{vmatrix} AD\end{vmatrix}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
środek okręgu wpisanego w trapez leży na dwusiecznych kątów wewnętrznych . Jeśli kąty trapezu oznaczymy:
kąt ostry:\(2 \alpha\)
kąt rozwarty:\(2 \beta\)
To z własności kątów trapezu mamy:\(2 \alpha +2 \beta =180^o\) stąd \(\alpha + \beta =90^o\)
W trójkącie OAD: \(\alpha + \beta + \gamma =180^o\)
\(90^o+ \gamma =180^o\)
\(\gamma =90^o\)
kąt ostry:\(2 \alpha\)
kąt rozwarty:\(2 \beta\)
To z własności kątów trapezu mamy:\(2 \alpha +2 \beta =180^o\) stąd \(\alpha + \beta =90^o\)
W trójkącie OAD: \(\alpha + \beta + \gamma =180^o\)
\(90^o+ \gamma =180^o\)
\(\gamma =90^o\)