Pięcikąt foremny \(ABCDE\) wpisano w elipsę \(\frac{x^2}{2}+y^2=1.\)
Znajdz najwieksze pole tego pięciokąta.
pięciokąt foremny wpisany w elipse
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: pięciokąt foremny wpisany w elipse
Popraw treść. Taka nie przejdzie.
Albo należy zrezygnować ze słowa "foremny" albo "największe" .
Ale myślę, że tam coś jeszcze trzeba poprawić.
Albo należy zrezygnować ze słowa "foremny" albo "największe" .
Ale myślę, że tam coś jeszcze trzeba poprawić.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: pięciokąt foremny wpisany w elipse
Na wielokącie foremnym można opisać okrąg ( warunek konieczny)
Czyli wierzchołki \(5-\)kąta foremnego leżą na okręgu .
Stąd wynikają z rozwiązania układu \(\begin{cases}\frac{x^2}{2}+y^2=1 \\ (x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2 \end{cases}\)
Układ ma co najwyżej cztery rozwiązania rzeczywiste , czyli nie może być to \(5-\)kąt foremny.( wpisany)
Czyli wierzchołki \(5-\)kąta foremnego leżą na okręgu .
Stąd wynikają z rozwiązania układu \(\begin{cases}\frac{x^2}{2}+y^2=1 \\ (x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2 \end{cases}\)
Układ ma co najwyżej cztery rozwiązania rzeczywiste , czyli nie może być to \(5-\)kąt foremny.( wpisany)