Punkt D=(3,-4) jest obrazem punktu C w symetrii względem punktu S=(-1,-1) a punkt C jest środkiem odcinka AB, gdzie A=(-7,1). Punkt B ma współrzędne:
A) B=(3,-3) B) B=(-4,3) C) B=(-3,3) D) B=(-3,4)
Symetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Prawidłowa jest odp. C
Aby się o tym przekonać:
1. Narysuj układ współrzędnych.
2. Zaznacz punkty D oraz S
3. Wykreśl prostą przechodzącą przez punkty D i S
4. Punkt C położony jest na lewo od punktu S przy czym punkt S jest środkiem odcinka CD (współrzędne punktu C można łatwo odczytać z wykresu)
5. Zaznacz punkt A
6. Współrzędne punktu B można również odczytać z wykresu lub obliczyć korzystając ze wzoru na środek odcinka.
Aby się o tym przekonać:
1. Narysuj układ współrzędnych.
2. Zaznacz punkty D oraz S
3. Wykreśl prostą przechodzącą przez punkty D i S
4. Punkt C położony jest na lewo od punktu S przy czym punkt S jest środkiem odcinka CD (współrzędne punktu C można łatwo odczytać z wykresu)
5. Zaznacz punkt A
6. Współrzędne punktu B można również odczytać z wykresu lub obliczyć korzystając ze wzoru na środek odcinka.