oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

oblicz

Post autor: anison »

Punkty A=(-1,0), B=(-3,-6), C=(9,-10) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołka D oraz pole tego prostokąta.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek przekątnych:
\(S=( \frac{-1+9}{2}; \frac{-10+0}{2})=(4;-5)\)
Jest to jednocześnie środek przekątnej BD.
\(D=(x;y)\;\;\;\;i\;\;\;B=(-3;-6)\;\;\;i\;\;\;S=(4;-5)\\
\frac{x-3}{2}=4\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\; \frac{y-6}{2}=-5\\x=11\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y=-4\\D=(11;-4)\)

Pozostawiam Ci policzenie długości boków AB i BC,bo potem policzysz pole prostokąta.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ