napisz równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

napisz równanie

Post autor: anison »

Napisz równanie prostej m równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt P=(-2,5).
k:-0,2x+y-0,3+0
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: napisz równanie

Post autor: radagast »

anison pisze:Napisz równanie prostej m równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt P=(-2,5).
k:-0,2x+y-0,3+0
\(k:-0,2x+y-0,3=0\)
\(m:-0,2x+y+C=0\) przy czym \(-0,2 \cdot (-2)+5+C=0\) czyli \(C=-5,4\)
zatem \(m:\ -0,2x+y-5,4=0\)
albo nieco ładniej \(m: \ x-5y+27=0\)
ODPOWIEDZ