wykaż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

wykaż

Post autor: anison »

Dana jest prosta k opisana równaniem y=ax+4 oraz prosta l opisana równaniem y=(a+2)x-4. Wykaż, że jedynie dla a= -1 te proste są prostopadłe.
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

Poste są prostopadłe, gdy współczynniki kierunkowe spełniają warunek:
\(\ a_1 \cdot a_2=-1 \iff \\ a(a+2)=-1 \\ a^2+2a+1=0 \\ (a+1)^2 =0 \\ a+1=0 \\ a=-1\)
Zatem tylko dla a=-1 dane proste są prostopadłe.
ODPOWIEDZ