wyznacz równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

wyznacz równanie

Post autor: anison »

Prosta m, dana jest równaniem 3x+2y-1=0. Wyznacz równanie prostej k, która jest prostopadła do prostej m i przechodzi przez punkt A=(3,6).
przytalia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 mar 2016, 16:11
Płeć:

Re: wyznacz równanie

Post autor: przytalia »

Przekształcamy wzór danej prostej do postaci y=-3/2x+1/2 i wtedy widzimy, że współczynnik a=-3/2. Skoro prosta m jest prostopadła do podanej prostej w zadaniu to jej współczynnik jest odwrotny i przeciwny, czyli a prostej m jest równy 2/3. W dodatku należy do niej punkt A(3,6), więc możemy utworzyć równanie podstawiając do wzoru y=ax+b, czyli
6=3*(2/3)+b
6=2+b
czyli b=4
Więc wzór prostej m wygląda następująco: y=2/3 x+4 :)
ODPOWIEDZ