wyznacz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

wyznacz

Post autor: anison »

Punkty A=(2,5), B=(2,1), C=(7,1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Przecież on jest prostokątny (ten trójkąt)!
No to środek leżu na środku przeciwprostokątnej, a promień jest jej połową.
środek: \(\left( 4,5;3\right)\)
promień: \(\frac{\sqrt{41} }{2}\)
równanie :\(\left( x-4,5\right)^2+ \left( y-3\right)^2= \frac{41}{4}\)
ODPOWIEDZ