wykaż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anison
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 26 wrz 2015, 15:41
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

wykaż

Post autor: anison »

Dane są funkcje: \(f(x) = 2x - \frac{5}{7}\\ g(x)= -\frac{1}{2}x +3\)
\(h(x) = -\frac{1}{2}x -5\)
określone w zbiorze liczb rzeczywistych.
Wykaż wszystkie zdania prawdziwe.
A. Proste będące wykresami funkcji f i g są prostopadłe.
B. Proste będące wykresami funkcji f i h są równoległe.
C. Proste będące wykresami funkcji g i h są równoległe.
D. Proste będące wykresami funkcji f i g są równoległe.
E. Proste będące wykresami funkcji f i h są prostopadłe.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

A-Prostopadłe,ponieważ iloczyn ich współczynników kierunkowych \(2\cdot \frac{-1}{2}=-1\) równy jest (-1)
A-Prawda
B-FAŁSZ
C-Prawda
D-FAŁSZ
E-Prawda

Równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ