Prostokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 131
- Rejestracja: 24 maja 2012, 18:40
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Prostokąt
Na rysunku przedstawiony jest prostokąt złożony z trzech przystających kwadratów. Uzasadnij że \(\alpha + \beta =45\) (mamy prostokąt ABCD podzielony na 3 kwadraty z czego z wierzchołka C idzie przekątna prostokąta oraz z wierzchołka C poprowadzona jest też przekątna dwóch kwadratów)\(\alpha = \angle CAB oraz \beta = \angle CEB\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Oblicz tg najmniejszego kąta
\(tg\alpha= \frac{1}{3}\)
Oblicz tg większego kąta:
\(tg\beta= \frac{1}{2}\)
Zastosuj wzór na sumę tangensów
\(tg( \alpha + \beta )= \frac{tg \alpha +tg \beta }{1-tg \alpha \cdot tg \beta }= \frac{ \frac{1}{3}+ \frac{1}{2} }{1- \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} }=1\;\;\; \So \;\;\;\alpha+\beta=45^o\;,bo\;tg45^o=1\)
\(tg\alpha= \frac{1}{3}\)
Oblicz tg większego kąta:
\(tg\beta= \frac{1}{2}\)
Zastosuj wzór na sumę tangensów
\(tg( \alpha + \beta )= \frac{tg \alpha +tg \beta }{1-tg \alpha \cdot tg \beta }= \frac{ \frac{1}{3}+ \frac{1}{2} }{1- \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} }=1\;\;\; \So \;\;\;\alpha+\beta=45^o\;,bo\;tg45^o=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 131
- Rejestracja: 24 maja 2012, 18:40
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 lis 2014, 16:47
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Poziom matury sięgnął gimbusa, byle by tylko wszyscy zdali
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl