Przez punkt A(1,-2,3) przeprowadzić prostą prostopadłą do płaszczyzny o równaniu:
3x-4y=1
Przez punkt przeprowadzić prostą prostopadłą do płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeżeli płaszczyzna dana jest równaniem ogólnym Ax+By+Cz+D=0, to wektor [A,B,C] jest wektorem kierunkowym prostej prostopadłej do tej płaszczyzny.
Czyli wektor [3, -4, 0] jest wektorem kierunkowym szukanej prostej. Czyli parametryczne równanie tej prostej:
\(\begin{cases}x=1+3t\\y=-2-4t\\z=3\end{cases}\)
Czyli wektor [3, -4, 0] jest wektorem kierunkowym szukanej prostej. Czyli parametryczne równanie tej prostej:
\(\begin{cases}x=1+3t\\y=-2-4t\\z=3\end{cases}\)