1. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia prostych o równaniach 3x+7y-15=0 i 3x-2y-15=0.
2. Wyznacz współrzędne punktu przecięcia przekątnych czworokąta o wierzchołkach A=(0,-4), B=(5,-1), C=(1,4) i D=(-3,-1).
W odp w podręczniku w 1 jest x=5, y=0; a w 2 (\(\frac{3}{8}\), -1)
Współrzędne punktu przecięcia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Współrzędne punktu przecięcia
a)
\(3x=15-7y \;\;\;\;\;\;\ 3x=15+2y\)
\(15-7y=15+2y \Rightarrow y=0\)
\(3x=15-7 \cdot 0=15 \Rightarrow x=5\)
\(A(5,0)\)
\(3x=15-7y \;\;\;\;\;\;\ 3x=15+2y\)
\(15-7y=15+2y \Rightarrow y=0\)
\(3x=15-7 \cdot 0=15 \Rightarrow x=5\)
\(A(5,0)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: Współrzędne punktu przecięcia
2.
Liczymy przekatna AC:\(A=(0,-4) \;\;\ C=(1,4)\)
\(\begin{cases}-4=b\\4=a-4 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} b=-4\\a=8\end{cases}\)
\(y_{AC}=8x-4\)
Liczymy przekatną BD: \(B=(5,-1) \;\;\;\ D=(-3,-1)\)
\(\begin{cases} -1=5a+b\\-1=-3a+b\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 1=-5a-b\\-1=-3a+b\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a=0\\b=-1\end{cases}\)
\(y_{BC}=-1\)
Liczymy punkt przecięcia się tych prostych: \(y_{AC}=y_{BD}\)
\(-1=8x-4 \Rightarrow 8x=3 \Rightarrow x= \frac{3}{8}\) natomiast \(y=-1\)
\(A( \frac{3}{8},-1)\)
Liczymy przekatna AC:\(A=(0,-4) \;\;\ C=(1,4)\)
\(\begin{cases}-4=b\\4=a-4 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} b=-4\\a=8\end{cases}\)
\(y_{AC}=8x-4\)
Liczymy przekatną BD: \(B=(5,-1) \;\;\;\ D=(-3,-1)\)
\(\begin{cases} -1=5a+b\\-1=-3a+b\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 1=-5a-b\\-1=-3a+b\end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a=0\\b=-1\end{cases}\)
\(y_{BC}=-1\)
Liczymy punkt przecięcia się tych prostych: \(y_{AC}=y_{BD}\)
\(-1=8x-4 \Rightarrow 8x=3 \Rightarrow x= \frac{3}{8}\) natomiast \(y=-1\)
\(A( \frac{3}{8},-1)\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)