Kamień w płaszczyznie pionowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seba7011
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:03

Kamień w płaszczyznie pionowej

Post autor: seba7011 »

Kamień w płaszczyznie pionowejzataczajac okrag o promieniu R=80cm. Jaką prędkosc ma kamień w największym punkcie okręgu, jezeli sznurek jest w tym momencie wyprostowany ale nie nie napiety??
Grzybek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2010, 13:22

Post autor: Grzybek »

Jeżeli sznurek jest napięty to siła dośrodkowa zrównoważa siłę ciężkości kamienia. Mamy więc:

Fg = Fd

m*g= \(\frac{m*v^2}{R}\)
\(\sqrt{R*G}=v\)

dalej podstawiamy do wzoru R = 0,8 m i g = 10 \(\frac{m}{s^2}\)

czyli v = 2*\(\sqrt{2} \frac{m}{s}\)

Myślę, że wszystko jest ok :)
ODPOWIEDZ