Oblicz siłę dosrodkowa działającą na mase....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seba7011
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:03

Oblicz siłę dosrodkowa działającą na mase....

Post autor: seba7011 »

Oblicz siłę dosrodkowa działającą na mase 1g na równiku ziemskim.
Rz-6370Km
T-86164s
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(F_d=\frac{mv^2}{r}
v=\frac{2\pi r}{T}\)


\(F_d=\frac{m 4\pi^2 r^2}{T^2 r}=\frac{4\pi^2m r}{T^2}\)
ODPOWIEDZ