Cztery zadania z prądu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
melody
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2010, 14:58

Cztery zadania z prądu.

Post autor: melody »

Witam!

1. W czajniku elektrycznym o poj. 1,5 l woda nagrzewa się od 20C do temp. wrzenia w ciągu 5 min. Oblicz opór grzejnika przy napięciu 230V i natężeniu 4 A. (Nie rozumiem tego zadania- przecież opór można wyliczyć z prawa Ohma, nie wiem po co dali ten czas zagotowania wody itp.)
2. Ile ciepła wytwarza w ciągu 0,5 godz. żarówka pobierająca prąd o natężeniu 0,5 A i napięciu 230 V?
3. W grzejniku elektrycznym na napięcie 110 V wmontowano szeregowo dodatkowy opór R=55 oma przez co grzejnik stosowany jest przy napięciu 230V. Oblicz koszt ogrzewania wody w tym grzejniku (230 V) w czasie 15 min. wg aktualnej ceny za kWh.
4. Oblicz, ile energii (w kWh oraz w J) zużyje żarówka o mocy prądu 100 W, pozostawiona na 10 godzin świecenia. Ile to będzie kosztować? Cenę 1 kWh odczytaj z rachunku za energię elektryczną.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 2.
\(Q=W
P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=Pt
P=UI
Q=Pt=UIt\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 1.

może o sprawność chodzi? sprawdź
melody
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 13 kwie 2010, 14:58

Post autor: melody »

Właśnie treść zadania brzmi tak jak napisałem, nic o sprawności tam nie ma. Jeszcze jutro się dokładnie dowiem w szkole, może to jakiś błąd w treści.
ODPOWIEDZ