Jednorodny, cienki pręt o masie m i
długości l zawieszono poziomo na
dwóch niciach. W pewnej chwili nić B
przecięto. Jaka siła wystąpi w tym
momencie w nici A?
Pręt zawieszony na dwóch niciach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2023, 11:07
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2023, 11:07
- Płeć:
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 gru 2022, 12:27
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękowania: 16 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Pręt zawieszony na dwóch niciach
Wskazówka. Skorzystaj z momentu bezwładności i momentu siły.
Wzór na moment bezwładności:
\( I \equiv \int l^2 dm\)
Na moment siły:
\( T = I\alpha \)
Dla prętu masz dwie możliwości momentu bezwładności:
1. wokół środka: \( I = \frac{ml^2}{12} \)
2. wokół końca: \( I = \frac{ml^2}{3} \)
Obydwie ci się przydadzą.
Pozdrawiam.
P.S. Pełne rozwiązanie umieściłam dla Ciebie na drugim forum. Zerknij na nie, lecz najpierw spróbuj rozwiązać to zadanie sam.
P.S. 2 Przydatny link: https://home.agh.edu.pl/~wslosar/25.html
Wzór na moment bezwładności:
\( I \equiv \int l^2 dm\)
Na moment siły:
\( T = I\alpha \)
Dla prętu masz dwie możliwości momentu bezwładności:
1. wokół środka: \( I = \frac{ml^2}{12} \)
2. wokół końca: \( I = \frac{ml^2}{3} \)
Obydwie ci się przydadzą.
Pozdrawiam.
P.S. Pełne rozwiązanie umieściłam dla Ciebie na drugim forum. Zerknij na nie, lecz najpierw spróbuj rozwiązać to zadanie sam.
P.S. 2 Przydatny link: https://home.agh.edu.pl/~wslosar/25.html
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2023, 11:07
- Płeć:
Re: Pręt zawieszony na dwóch niciach
Dzięki, natomiast wytłumacz mi proszę, dlaczego na początku zakładamy, że R_{A}=mg? Czy ciężar nie rozkłada się po równo na R_{A} i R_{B} i wynosi mg/2?
-
- Witam na forum
- Posty: 7
- Rejestracja: 24 gru 2022, 12:27
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
- Podziękowania: 16 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: Pręt zawieszony na dwóch niciach
Już ci napisałam.Janek03031 pisze: ↑28 sty 2023, 12:38 Dzięki, natomiast wytłumacz mi proszę, dlaczego na początku zakładamy, że R_{A}=mg? Czy ciężar nie rozkłada się po równo na R_{A} i R_{B} i wynosi mg/2?
Pozdrawiam.
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2023, 11:07
- Płeć:
Re: Pręt zawieszony na dwóch niciach
W takim razie wydaje mi się, że Twoje rozwiązanie nie jest poprawne. Ktoś ma inny pomysł?
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 sty 2023, 11:07
- Płeć: