leptony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: leptony
Jeżeli będziemy rozpatrywać reakcję w układzie związanym z początkowo nieruchomym pionem,
to na podstawie ZZPędu:
\( 0 =mv_1 -mv_2 \), a skoro masy powstających cząstek: elektronu i pozytonu są jednakowe, to i wartości ich szybkości są równe \(v_1=v_2=v\)
prowadzi to do wniosku, że pędy obu leptonów są też jednakowe
\(p=\frac{m_o v}{\sqrt{1-(v/c)^2}}\)
ergo energia spoczynkowa pionu \(E_o =m_{\pi} c^2\) podzieliła się na równe dwie części po \(E_e =pc \).
Z kolei na podstawie ZZEnergii: \(m_{\pi} c^2 = 2pc =\frac{2cm_o v}{\sqrt{1-(v/c)^2}} \)
teraz wystarczy przekształcić to ostatnie r-nie i wyznaczyć z niego \(v\).
to na podstawie ZZPędu:
\( 0 =mv_1 -mv_2 \), a skoro masy powstających cząstek: elektronu i pozytonu są jednakowe, to i wartości ich szybkości są równe \(v_1=v_2=v\)
prowadzi to do wniosku, że pędy obu leptonów są też jednakowe
\(p=\frac{m_o v}{\sqrt{1-(v/c)^2}}\)
ergo energia spoczynkowa pionu \(E_o =m_{\pi} c^2\) podzieliła się na równe dwie części po \(E_e =pc \).
Z kolei na podstawie ZZEnergii: \(m_{\pi} c^2 = 2pc =\frac{2cm_o v}{\sqrt{1-(v/c)^2}} \)
teraz wystarczy przekształcić to ostatnie r-nie i wyznaczyć z niego \(v\).
Spoiler
\(v=\frac{m_{\pi}c}{\sqrt{m_{\pi}^2+ 4m_e^2}}\approx 0,99997c\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl