Kwanty \( \gamma\) padając na jądra berylu wywołują reakcję: \(^9Be(\gamma, n)2^4He\).
Oblicz energię tej reakcji oraz minimalną energię kwantu \( \gamma\), który może ją wywołać.
kwanty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: kwanty
\(\Delta E = [m_{Be} -(2m_{He} +m_n)]c^2 = 0,405\ MeV\)
pęd środka masy produktów reakcji: \(p =\frac{hf}{c}\)
ZZE: \( hf = \Delta E +\frac{p^2}{2(2m_{He} +m_n)}+E_k\)
składnik \(\frac{p^2}{2(2m_{He} +m_n)}<<hf\) można go więc pominąć
energia kwantu będzie minimalna, gdy \(E_k =0\)
zatem \(hf_{min} \approx \Delta E\)
pęd środka masy produktów reakcji: \(p =\frac{hf}{c}\)
ZZE: \( hf = \Delta E +\frac{p^2}{2(2m_{He} +m_n)}+E_k\)
składnik \(\frac{p^2}{2(2m_{He} +m_n)}<<hf\) można go więc pominąć
energia kwantu będzie minimalna, gdy \(E_k =0\)
zatem \(hf_{min} \approx \Delta E\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl